Com han arribat fins aqui? el projecte del celler Marco Abella

Publicado por Sol Roig en

El celler Marco Abella ha presentat aquest matí als Jardins ESEI de Barcelona, l’anyada 2016 de Roca Roja, Roca Grisa i El Perer 2012.

Com hem arribat fins aquí? era el títol escollit i absolutament adequat perquè difícilment s’entén l’evolució d’aquests vins i la línia per la que ha apostat aquest celler de Porrera si no es coneix la que han tingut també els seus propietaris, el David Marco i l’Olivia Bayés.

Els vins de Marco Abella parlen d’una família lligada al Priorat des del s.XV, de la seva marxa a Barcelona, del retorn als estius “quan no hi havia ningú i es trigava tres hores en arribar” fins al retorn definitiu als anys noranta.

Un enginyer de telecomunicacions i una advocada davant un terrer desconegut, amb ganes de fer vins frescos, honestos i fàcils de beure.

Segurament la ment analítica i pragmàtica del David va ser l’origen de voler conèixer cada pam d’aquelles parcel·les per  acabar fent més de setanta microvinificacions diferents que permeten saber avui  què expressa cada zona, cada finca,  cada filera i la seva orientació per concloure que algunes d’elles tenien tanta força per si mateixes, que calia explicar-les així.

La il·lusió i la convicció de l’Olivia per crear un relat propi en una terra tan diversa en expressions i  matisos com és la del Priorat, han fet la resta.

Així neixen els Single Vineyard. El primer d’ells, El Perer (100 % carinyena criança en bota de 18 mesos) que rep el nom de la pròpia vinya situada a  550m d’altitud.

El Roca Roja (100% garnatxa) i el Roca Grisa (100 % carinyena criança en bota 16 mesos) procedeixen de la mateixa vinya, La Mallola,  el primer d’orientació Sud i el segon d’orientació Nord.

La Mallola està situada a 650-700 m d’altitud on el vent de Llevant de la Mediterrània deixa la rosada del matí.

A les vinyes familiars amb les que van començar s’han anat incorporant en tot aquest temps les que han anat adquirint, algunes de la pròpia família, convertint així el seu projecte en una recuperació no només de les mateixes, sinó també d’un llegat que s’expressa amb identitat pròpia en un Priorat en un moment “on hi ha molta més gent i ja no triguem tres hores en arribar”.